Auton ostaminen Ruotsista

Tässä artikkelissa on kerrottu informatiiviseen sävyyn erään auton matka Ruotsista Suomeen 2009 vuoden alkukeväästä. Vaatimukset, säädökset ja lait saattavat muuttua, joten selvitä aina vallitseva käytäntö, mikäli suunnittelet hakureissua ulkomaille.

Auton ostaminen ruotsista

Kurssivaihtelu ja erot autoverotuksessa ovat sallineet tiettyjen automallien hintojen pudota naapurivaltiossamme merkittävästi kotimaatamme alemmaksi. Suomalaiset ovat jo vuosia kärränneet autoja ja moottoripyöriä Saksasta, joko myyntiin tai omaan käyttöönsä. Nyt tämä onnistuu huomattavasti pienemmällä vaivalla myös länsinaapuristamme Ruotsista, vieläpä kohtuuhintaan. Auton hakeminen Ruotsista on huomattavasti helpompaa ja vaatii vähemmän byrokratiaa kuin Saksassa. Tässä artikkelissa esitetään kokemuksia kahden auton hakemisesta 2009 vuoden alkupuolella. (huom. ajat ja lainsäädännöt muuttuvat, joten artikkelin sisältö ei välttämättä ole ajankohtainen enää hetken päästä. Muista aina vertailla hintoja ja selvittää muutokset verotuksessa, tullauksessa ja käytännöissä itse.)

Autojen etsiminen ja vertailu

Autojen etsiminen länsinaapurimme markkinoilta on verrattain helppoa. Ylivoimaisesti suosituimmat www-sivustot ruotsalaisten autojen hakemiseen ovat www.bytbil.se ja www.blocket.se, joista jälkimmäinen tarjoaa myös yksityisten ilmoitukset. Auton ostaminen yksityiseltä tai autoliikkeeltä ei välttämättä ole sen yksinkertaisempaa tai vaikeaa kuin toiselta, joten etsi mielessäsi oleva automalli ensisijaisesti ominaisuuksien ja hinnan perusteella. Yhteydenotto paikalliseen myyjään saattaa olla välillä tuskaisen hidasta, sillä ruotsalaiset eivät ole läheskään niin kovia kauppamiehiä kuin suomalaiset. Sähköposteihin, varsinkin englanniksi kirjoitettuna, ei välttämättä vastata koskaan ja puhelimessakin asiointi voi joskus osoittautua hankalaksi. Vaikkakin todella monet ruotsalaiset puhuvat hyvää englantia ja monet jopa suomea, on ensikontakti hyvä ottaa puhelimitse ja ruotsin kielellä. Jos oma kielitaito ei riitä, niin kielitaitoinen kaveri voi varmasti auttaa asiassa.

Auton ostaminen yksityiseltä Ruotsista

Auton ostaminen yksityiseltä henkilöltä Ruotsissa tapahtuu pitkälti samalla tavalla, kuin jos olisit ostamassa autoa vastaavassa tilanteessa Suomessa. Kuluttajasuoja-asiat ovat iso kysymysmerkki, joten autosta kannattaa selvittää etukäteen mahdollisimman paljon. Yksi hyvä apukeino ruotsalaisen auton historian selvittämiseen on Ruotsin liikenneviranomaisen (Ruotsin AKE - ajoneuvorekisterikeskusta vastaava toimija) sivusto Transportstyrelse, josta rekisterinumeron syöttämällä saa haettua ko. ajoneuvon rekisteritiedot.

Yksityiseltä ostettaessa on hyvä myös katsella varalle ”kakkosvaihtoehto”, jota voi käydä katsomassa, mikäli ensimmäinen vaihtoehto osoittautuu pettymykseksi. Monet ruotsalaiset myyjät eivät välttämättä puhu englantia (saati sitten Suomea), joten varaudu kaupantekoon myös autoihin liittyvällä teknisellä sanastolla. Kaupantekoon Ruotsissa olisi hyvä varata vähintään yksi kokonainen arkipäivä, sillä jo Suur-Tukholman alueella eri myyjät voivat sijaita 100 kilometrin päässä toisistaan. Kaupparetkeä helpottaa oma auto ja kuljettaja, jonka saa kätevästi mukaan ruotsinlaivalla matkustettaessa. Mahdollisten talvirenkaiden kuljetukseen on myös hyvä varautua, sillä niiden lähettäminen huolitsijan (esim. Schenker) kautta saattaa tulla hyvinkin kalliiksi.

Osa ruotsalaisista myyjistä saattaa suhtautua nihkeästi suomalaisiin ostajiin, sillä monesti käytäntönä on ollut ajaa auto takaisin Suomeen ruotsin (ja näin ollen ruotsalaisen omistajan) kilvillä ja vakuutuksella. Ymmärrettävästi moni ei pidä tästä ylimääräisestä riskistä.

Auton ostaminen yritykseltä Ruotsissa

Autoliikkeiden autot ovat monesti valmiiksi poistettu rekisteristä. Näin ollen auton kuljettaminen Suomeen saattaa osallistua hankalaksi. Vaikka jotkut ovat tiettävästi ajaneet autonsa ”kilvettä” laivalle ja Kotosuomeen, on järkevää hankkia autolle vakuutus etukäteen vakuutusyhtiöstä ja siirtolupa tullista. Mikäli olet kaupoilla viikonloppuna, voit tehdä vakuutuksen netissä ainakin If:in verkkosivuilla saman tien. Huomattavasti järkevämpi vaihtoehto on tehdä kauppa virastoaikana, jolloin soittamalla omaan vakuutusyhtiöösi saat ”kunnon” vakuutuksen saman tien auton runkonumeron perusteella.

Auton Vakuutukset Ruotsissa

Auton vakuutukset ovat voimassa Ruotsissa niin kauan kun auton rekisterikilven (taka) keskellä sijaitseva raaputuspinta on ehjä. Tämän raaputuspinnan puuttuminen kertoo auton olevan poistettu rekisteristä ja liikennevakuutuksesta. Auton siirtoa varten on vakuutus helppo hankkia joko puhelimitse suomalaiselta vakuutusyhtiöltä tai internetistä, esim. If:sivuilta. Viikonloppuisin vakuutuksen voi tehdä vain internetin kautta.

Tuontiauton rekisteröinti ja tullaus suomeen

Tuontiauton rekisteröintikatsastus

Kaupan tekemiseen tarvittavat dokumentit

Ruotsissa autokauppoja varten tarvitset (kuten Suomessakin) rekisteriotteen ilmoitus- ja teknisen osan. (Del I, Del II), katsastustodistuksen sekä kauppakirjan.

Auton ruotsalainen rekisteriote

Auton rekisteriotteeseen merkitään kaupan yhteydessä uuden omistajan nimi ja yhteystiedot. Varmista että saat molemmat osat Del I ja Del2. Nämä ovat ikään kuin suomalaisen rekisteriotteen tekninen- ja ilmoitusosa. Tarvitset molemmat autoa verottaessasi/katastaessasi

Katsastustodistus - besiktning

Ruotsin katsastustodistus on voimassa suomessakin, mikäli se on tehty 6kk sisään rekisteröintikatasastuksesta. Varmista, että saat uusimman version. Näin säästyt ylimääräisiltä katsastuskuluilta Suomessa.

Kauppakirja - Köpekontrakt

Auton oston yhteydessä on hyvä tehdä aina erillinen kauppakirja. Alla olevasta linkistä saat perusteellisen kauppakirjapohjan, ruotsinkielellä laadittuna.

Auton kauppakirjapohjat ruotsiksi

http://www.konsumentverket.se/Documents/bilar/kopekontrakt_bilar.pdf

Auton maksaminen

Yleisesti auton maksamisen oletetaan hoituvan käteisellä. Todennäköisesti ostajan kannalta kätevin tapa olisi Nordean verkkopankki, sillä edellytyksellä että myyjällä ja ostajalla olisi tili Nordeassa. Muiden pankkien osalta rahasiirto tapahtuu viiveellä ja maksutapa voi vaikuttaa ”epäluotettavalta” myyjälle

Valuuttakurssit

Valuuttakurssit näet helposti netistä, esim. Forexin sivuilta. Muista kuitenkin, että valuutan ostohinta ja myyntihinta ovat erilaiset. 10 000 euron summa saattaa olla Suomessa vaihdettuna satoja euroja edullisempi. Kuitenkin, jos vaihdat eurot kruunuiksi ja palaat takaisin vain vaihtaaksesi saman summan uudestaan takaisin, voit yhtälailla hävitä kurssieron ja välityspalkkion, jopa satoja euroja. Periaatteessa parhaan kurssin saisit pankkisiirrolla tai maksamalla euroilla. Moni myyjä ei välttämättä suostu tähän, vaan todennäköisesti haluaa pyytämänsä summan kruunuissa. Tässä tapauksessa voit vaihtaa valuuttaa myös paikallisissa vaihtopisteissä. Näiden osalta on tosin useimmiten tyytyminen huonompaan kurssiin kuin pankissasi. Mikäli summa ei ole suuri, voit toki nostaa rahan suoraan tililtäsi paikallisesta automaatista. Näissä kurssit ovat tavallisesti enemmän tai vähemmän kohdallaan.

Auton tuominen Suomeen

Laivamatkat saat yleensä järjestettyä edullisemmin Siljalta, Vikingiltä tai Finnlinesilta. Meidän tapauksessamme otimme matkan Tukholmaan Siljalla, ja matkan takaisin autoineen Finnlinesilla. Paras matkan hinta riippuu siitä, onko autoa mukana meno ja tulomatkalla, sekä matkustajien määrästä. Selvitä vaihtoehdot suoraan matkan tarjoajilta.

Poistaminen Ruotsin rekisteristä

Auton myyjä tarvitsee rekisteristä poistamista varten ainakin takarekisterikilven raaputuspinnan alta löytyvän numerosarjan (joissain tapauksissa he haluavat myös itse kilvet). Sinulta voidaan pyytää myös kopiota ajoneuvon käyttöönottoilmoituksesta. Myyjä saattaa tarvita myös rekisteriotteen ilmoitusosan ja teknisen osan takaisin. Useimmiten hän on myymistä varten järjestänyt näistä itselleen viralliset kopiot, jolloin näitä ei tarvitse toimittaa.

Satunnainen autoarvio

Sky
4
2
3
4
3
tästä

Lisää automallille kuva tai teknisiä tietoja.

Kirjautumalla sisään palveluun voit lisätä automalleille kuvia ja teknisiä tietoja. Ennen sisäänkirjautumista sinun tulee rekisteröityä palveluun joka on helppoa, nopeaa ja maksutonta. Rekisteröidy tästä.

*     *